Vücut Boşlukları (Anatomy Cavity)

Vücudumuzda kemik, kas ve zarlarla çevrili boşluklar vardır. Bu boşluklar vüucun ön tarafında ve arka tarafında olabilir. Dorsal: Arka tar...

Vücudumuzda kemik, kas ve zarlarla çevrili boşluklar vardır. Bu boşluklar vüucun ön tarafında ve arka tarafında olabilir.

Dorsal: Arka taraftaki boşluklar
Ventral: Ön taraftaki boşluklar


Dorsal Boşluklar: Kafatası boşluğu ve vertebral kanalın oluşturduğu spinal boşluktur.


  • Kafatası Boşluğu (Cavum cranii): Kafatası kemiklerinin çevrelediği içerisinde beyin, beyincil, hipofiz ve epifiz bezinin yer aldığı boşluktur.
  • Spinal boşluk (Cavum spinalis - canalis vertebralis):  Omurga içinde yer alan ve kafatası boşluğunun devamı şeklinde olan boşluktur. Bu boşlukta omurilik yer alır.

Ventral Boşluklar: Göğüs boşluğu, karın bolşuğu ve pelvis boşluğudur.

  • Göğüs boşluğu (Cavum thoracica) : Ön tarafta göğüs kemiği, arkada sırt omurları, ön yan ve arkada kaburgaların çevrelediği boşluktur. Göğüs boşuluğunu karın boşluğundan diyafragma kası ayırır.
Göğüs boşluğunda; akciğerler, kalp, yemek borusu ve soluk borusu bulunur. Ana atardamar (aort), üst ana toplardamarı ve alt ana toplardamarın göğüs bölümü bu boşluktan geçer. Göğüs boşlığının iç yüzeyi ve akciğerlerin üzeri plevra denilen zarla kaplıdır.

  • Karın boşluğu (Cavum abdominalis): Arkada bel omurları üstte diyafragma, ön ve arka yanlarda kasların çevrelediği boşluktur. Karın boşluğu içinde; karaciğer, safra kesesi, pankreas dalak, ince ve kalın bağırsaklar, böbrekler, bobrek üstü bezleri, aort ve alt ana toplardamarın karna ait bölümleri bulunur. Karın boşluğu içindeki bazı orgnların duş yüzeyi ve boşluğun duvarları periton adlı zarla kaplıdır.


Kaynaklar;

Anatomi ve Fizyoloji modül eğitim seti 10. Sınıf (Baloğlu Yayıncılık)
wikipedia

Related

Vücut Boşlukları (Anatomy Cavity) 4655504175913287156

Yorum Gönder

emo-but-icon

Reklam

Popüler

item