Vücudumuzda Bulunan Böbrekler

Her insanın kilosuna  bağlı olarak, vücudumuzda 4 ila 6 litre kan dolaşımda olur. Böbreklerimiz vücudumuzda kirlenen kanın temizlenmesini ...

Her insanın kilosuna  bağlı olarak, vücudumuzda 4 ila 6 litre kan dolaşımda olur. Böbreklerimiz vücudumuzda kirlenen kanın temizlenmesini sağlar.Bu kan, böbrek atardamarları yoluyla böbreklerimize taşınır. Her gün, böbreklerimizden yaklaşık 1.500 litre kan geçerek, ortalama  bir milyon sayıda olan nefron sayesinde işlenir.

Böbrek içerisinde bulunan Nefronlar, kanımızdaki su, tuz ve atık maddelerden oluşan sıvıyı süzen, glomerüller adı verilen küçük filtrelerden meydana gelir. Proteinler ve kan hücreleri kan içinde kalır. Süzülen sıvı (birincil idrar), küçük borular yoluyla taşınır. Burada, suyu ve sodyum, kalsiyum, fosfat ve magnezyum gibi tuzları tekrar kana getiren, özel hücrelerimiz (tübüler hücreler) bulunmaktadır. Geriye kalan atıklar da nihai idrar olarak vücuttan atılır.

Böbreklerimizin kan basıncı ile de direkt ilgilsi vardır.Şöyleki; Tübüler hücreler yoluyla ne kadar tuzun emildiği, kan basıncına ve bu hücreleri etkileyen belirli hormonların yoğunluğuna bağlıdır. Böylelikle, böbrekler su ve tuz dengemizi düzenler. Başka bir deyişle, böbreklerimiz aynı zamanda kan basıncımızı da etkiler (örneğin, kan basıncı düştüğünde, vücuda daha fazla su ve sodyum sağlanır) Böbreklerimiz aynı zamanda alyuvar hücrelerinin üretimini tetikleyen,
eritropoietin adındaki hormonu da üretir.Kısaca bu bilgiyi verdikten sonra ileriki konularda  böbreklerle ilgili daha çok makaleye yer vereceğiz.

Related

üreter 3945680452192757121

Yorum Gönder

emo-but-icon

Reklam

Popüler

item