Televizyon İzlemenin Zararları

Merhaba,

Günlük hayatımızın vazgeçilmezi olan televizyonlar aslında bünyemize ne kadar zararlı olduğunu biliyor musunuz?

Yalan atmaya ya da gizlemeye gerek yok. Hepimiz televizyonun zararlı olduğundan haberdarız. :) Ancak ne tür zararlar var, bu zararları nasıl engelleyebiliriz, televizyon izlemek yerine neler yapılabilir? gibi konulara değineceğim. Umarım sıkılmadan okuyacağınız bir yazı olur.

Öncelikle televizyon izlemenin zararları ile başlayalım.

Televizyon İzlemenin Zararları

  • Televizyon izlemek hayal gücünüzü kısıtlar ve beyninizin tek bir noktasının gelişmesini sağlar. Şöyle anlatıyım. Beynimizde sinir hücreleri vardır. Bu sinir hücreleri zamanla gelişebilme yeteneğine sahiptir. Yani sinir hücrelerimiz arasındaki bağlantıyı güçlendirebilir ve daha kaliteli bir insan olabiliriz. Ancak saatlerce dizi izlediğimizde sadece görsel hafıza beynin depolama özelliği çalışır. Onun dışında bir yeriniz çalışmaz. Bu yüzden diğer sinir hücrelerinizin bulunduğu bölüm zamanla körleşir ve sonucunda;
  1. Hayal gücünde yetersizlik. Hayal gücünde kısır kalma.
  2. Problem çözebilme yeteneği azalma ve sorunlar karşısında bir çözüm getirememe.
  3. Okuduğunu zor anlama, anlayamama ve yanlış anlama gerçekleşir.
  • Televizyon gözlerimizi bozmaz ancak eğer genetikte bir göz bozukluğu var ise bunun açığa çıkmasında rol oynar. Normalde eğer anne veya babadan gelmeyen genler gizli bir şekilde bulunur. Yani göz bozukluğunuz gizli olarak kalmaktadır. Ancak çok fazla televizyona bakma göz kusurunun ortaya çıkmasını sağlayacak ve sonucunda gözlüğe bağlı olarak yaşayabilirsiniz.
  • Yapılan araştırmalara göre televizyon izleyen çocukların daha basit resimler yapabildiği gözlemlenmiştir. Çünkü hayal gücü kısır kalmıştır. Sadece televizyonda gördükleriyle yetinir.
  • Sürekli oturmaya bağlı olarak eklem ve omurga rahatsızlıkları görülebilir. Birde televizyon başında abur cubur yiyorsanız haliniz daha kötü. Obezliğe kadar gidebilir.
televizyon izlemenin zararları

Televizyon İzlemenin Zararlarını Nasıl Engelleyebiliriz?


Hala televizyondan vazgeçemiyor ve izlemek istiyorsanız bu adımdan sonra televizyonun zararlarını en aza indirgemeye çalışacağız. Maddeler halinde anlatalım.
  • Televizyon izlerken gelecekte ne olacağına dair yorumlar yapın.
  • Senaryoyu tahmin etmeye çalışın. Bu yüzden izlediğiniz dizi ve filmler aptal aşk oyunlarından daha fazlası ve senaryosu zor tahmin edilebilen bir film / dizi olmak zorundadır. Böylece beyin hücrelerinizin (nöronların) diğer bölümleri de çalışır.
  • Televizyon izleme saatlerini en aza indirmeye çalışın. Günlük 5-6 saat televizyon izlemek ciddi zararlar verebilir. Hem beyninize hemde fiziki olarak. Bu yüzden en azından günde 1-2 saate indirebilirseniz çok daha iyi olacaktır. Ancak unutmayın günde 1-2 saat de fazla bir süredir.
  • Televizyon izledikten sonra değişik aktiviteler yapın. Kitap okuyun, dışarı gezmeye çıkın, yapboz yapın, problemler çözün, bilmece çözün.

Televizyon İzlemek Yerine Neler Yapabilirim?


Televizyon izlemek yerine yapılabilecek hemde yararlı milyonlarca aktivite vardır. Günlük yaşamınıza ve olanaklarınıza göre birçok seçeneğiniz olacaktır. Ben size örnek vereyim;
  • Kitap okuyun. Kitap okumak ne kadar basite alınan bir eylem olarak görülse de çok fazla yararı vardır. En büyük yararı da beyin hücrelerini yani nöronları geliştirmesidir. Şöyle anlatayım; Kitap okuduğunuzda olaylar, karakterler, yer ve mekan sizin kafanızda farklı bir biçimde canlanır. Yani o kahramanların, mekanların sahibi sizsinizdir. Bir karakter tanımladığınızda herkesin aklında farklı farklı karakterler oluşacaktır. Ancak televizyon izlediğinizde o karakter herkes için aynıdır. Değişmez. Buda sizin beyin hücrelerinizin körelmesini sağlar.
  • Müzik dinleyin. Müziğin düzenli ritminden dolayı rahatlatma özelliği vardır. Kaliteli müzikler sizin için çok iyi bir alternatif olabilir.
  • Yürüyüş yapın. Yürüyüş yapmak beyninize, kalbinize, kasınıza, kemiğinize her şeyinize yararı vardır. Yürüyüş yapın oksijen alın beyniniz çok daha iyi çalışsın, damar yollarınız temizlendiği için kalbiniz daha rahat çalışsın, kaslarınız güçlensin, kemiklerinizde ki eklem bozuklukları düzelsin. Saatlerce kim kimle fingirdeşiyor ona bakmak mı? Yoksa vücudumuza bu kadar yararlı olan bir aktiviteyi yapmak mı? Karar sizin!
Televizyon izlemenin zararları adlı yazımızın sonuna geldik. Umarım sıkılmadan usanmadan ve bir şeyler öğrenerek çıktığınız bir yazı olur. :) Bir daha ki yazılarımızda görüşmek üzere hoşçakalın. :)

Related

televizyonun zararları 3489952955071994594

Yorum Gönder

  1. Sitenizde vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim.
    iptv ile
    ilgili de sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  2. artık hiç televizyon izlemiycem.çok kötü zararları varmış😰😙😶😣😐

    YanıtlaSil

emo-but-icon

Reklam

Popüler

item