Beslenme İle İlgili Kavramlar

Beslenme Nedir? İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşayabilmesi için gerekli olan besin öğelerinin alınıp vüc...

Beslenme Nedir?


İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşayabilmesi için gerekli olan besin öğelerinin alınıp vücutta kullanılmasıdır.

Enerji Nedir?


Vücudumuzun çalışabilmesi için bazı maddelere ihtiyacı vardır. Bu maddelere besin denir. Vücudumuzun aldığı besinleri bir takım kimyasal işlemlere tabi tutarak enerji elde eder yani hücrelerin yapımını sağlar, diğer hücrelerin canlılığını korur.

Kilokalori Nedir?


Kalori (cal, atmosfer basıncında 1 gram suyun sıcaklığını 14,5 C°'den 15.5 C°'ye çıkarmak için gerekli olan enerji miktarına denir.

Metabolizma Nedir?


Hücrenin yaşama, büyüme ve onarım olayını sağlayan tüm biyokimyasal ( olaylara metabolizma denir.

  • Anabolizma: Basit yapılı moleküllerden karmaşık yapılı moleküller oluşturma olayına denir. Örnek: Karbondioksit ve su kullanarak glikoz yapmak (fotosentez).
  • Katabolizma: Anabolizma olayının tam tersidir. Karmaşık yapılı moleküllerden basit yapılı molekül elde etmektir. Örnek: Glikozu parçalayarak karbondikosit ve su elde edilir (solunum).
  • Bazal metabolizma: Bireyin yalnız canlılığını sürdürmek için gerekli olan enerjiyi sağlamasına bazal metabolizma denir. İnsanın dinlenme halindeyken yemek yedikten 12 saat sonra ölçülür. Soluk alıp verme ve vücut sıcaklığını korumak için bazal metabolizma devreye girer.
beslenme ile ilgili kavramlar

Yeterli Beslenme Nedir?


Vücudun yaşam ve işlevleri için gerekli enerjinin besinlerle yeterince alınmasıdır.

Dengeli Beslenme Nedir?


Enerjinin yanı sıra tüm besin öğelerinin gereksinim kadar alınmasıdır.

Yeterli ve Dengeli Beslenme Nedir?

Vücudumuzu oluşturan hücrelerin düzenli ve dengeli çalışması için tüm besin öğelerinden yeterli miktarda alınması demektir. Yeterli beslenmede amaç ölen hücrelerin yerine düzgün bir biçimde yeni hücrelerin gelmesini sağlamaktır. Yeterli ve dengeli beslenmeme sonucunda birçok hastalık ortaya çıkar.


Evet arkadaşlar beslenme ile ilgili kavramlar adlı yazımızın sonuna geldik. Kaynak olarak Baloğlu yayıncılık Beslenme 10 kitabını kullandım. Bir daha ki yazımızda görüşmek üzere hoşçakalın. :)

Related

yeterli ve dengeli beslenme nedir 1559985159516177487

Yorum Gönder

emo-but-icon

Reklam

Popüler

item